loading ...
FEDEZD FEL
Úticélok
FOGLALD LE
Szállást vagy programajánlatot keresel, de nem tudsz dönteni? Szeretnéd megtudni hol vannak még szabad szálláshelyek! Ne vesztegesd az idődet, fordulj hozzánk bizalommal!  
Kérj ajánlatot egyszerre több szállásadótól (max. 6)
Kérj kötetlen ajánlatot irodánktól
HU
ro hu en
jelenleg
ma
holnap
holnapután
 • ×
  programajánlat
 • esemény
 • ×
  Lei
  Euro
  USD
  HUF
 
TOP 10 Székelyföld
NYÁRÁDMENTÉN

Jó ha tudod

 

"Az Isten az első napon megteremté Székelyföldet.

Körülnézett és látván, hogy milyen szép és jó, kedvet kapott hozzá,

és megteremtette mellé a világot is."

Szováta

A környéken már a rómaiak is bányásztak sót, majd a középkorban is folytatódott a kitermelés. A régi mélyedéseket idővel csapadék és folyóvíz töltötte ki, így keletkeztek az első sóstavak. Első lakói 1578-ban sótermelésre idetelepített elszegényedett szabad székely családok voltak, akiket 1581-ben ugyan elűztek, de rövidesen visszatelepültek. Első fürdője a 19. század közepén épített Gérafürdő a Sós-pataknak a Szovátába ömlésénél volt, innen fokozatosan Felső-Szovátára a mai fürdőközpontba helyeződött át a fürdőélet, ahol 1901-ben nyitották meg a fürdőtelepet. 1850-ben 1123 lakosából, 1036 magyar, 68 román, 18 roma volt. 1910-ben 2826 lakosából, 2763 magyar, 28 német, 11 román volt. A trianoni békeszerződésig Maros-Torda vármegye Nyárádszeredai járásához tartozott. 1992-ben 8935 lakosából 7943 magyar, 891 román, 39 cigány, 10 német, közülük 4527 római katolikus, 2979 református, 872 ortodox. Középiskolája, kórháza, egészségügyi intézményei vannak.

Parajd

Parajd, mely a hozzá tartozó falucskákkal együtt is csupán 7000 lelket számlál, a Görgényi-havasok és a Siklódi-plató által határolt. A táj elragadó szépsége, a fehéren fénylő sósziklák, az égbe nyúló fenyvesek, a sebes pisztrángos hegyi patakok, a Sóhegy gyomrának csalogató tárnái, a gyógyító forrásvizek és a székely legendák varázslatos élményt nyújtanak az ideérkezőknek.Parajdi Sóbánya- Kezelőbázis Parajdon már a római korban is volt sóbányászat; a földalatti bányászat 1762-ben kezdődött, 1960-tól beindították a gyógykezelést, a bánya sós levegőjének gyógyító hatásával élve. Ma a bejárattól 1250 m-re, 120 m mélységben van a szpeleo- és klimatoterápiás kezelés helyszíne. Állandó orvosi felügyelet mellett, nyílik mód a gyógyulásra. A légúti problémákkal küszködő 2-60 éves betegek napi négy órás lent tartózkodással, állandó orvosi felügyelet mellett vehetnek részt gyógytornán, sétán, fokozatos fizikai megterhelésen, illetve élhetnek a játszótér, pingpongasztalok nyújtotta szórakozási lehetőségekkel, elcsendesedhetnek az ökumenikus kápolnában. Parajdon minden év augusztus első hétvégéjén Bányász Napot tartanak. Borgaléria Igazi kuriózum a sóbánya látogatói számára a borkamra: 6 ország 25 pincészetének 525 borfélesége található 100 m-re a felszín alatt. Sószoros Sószoros – Korond-patak szurdokvölgye, a Só-hegy délnyugati részén található, már az 1700-as években is messze földről csodájára jártak. Kialakulásában emberi beavatkozás is közrejátszott: a sóvágók gödröket ásva termelték ki a megélhetést biztosító ásványt. A bányagödrök esővízzel feltöltődve felgyorsították a só oldódási folyamatát, tavacskák, majd tóláncok keletkeztek. A tavak közti, kősóba vájódott völgyek, később oldási dolinák sora alakította ki a Sószorost, új utat mutatva a Korond-patakának, beparancsolva őt a Sószorosba. Itt újították fel kaláka révén az iszapfürdőket. Sósfürdő Parajdon fürdő és szabadtéri strand várja nyaranta a fürdőzőket. A Sóbányából kiszivattyúzott víz kerül a kádas fürdőkbe és a strand medencéjébe, mely gyógyhatású, ugyanakkor magas sókoncentrációja révén lehetővé teszi a fürdőzőnek, hogy megtapasztalja a lebegés érzését. Welness Központ 2012-ben nyitja meg kapuit a Parajdi Welness Központ, ahol gyógyhatású sós, valamint édes termálvízzel feltöltött medencék szolgálják a vendégek felfrissülését, gyógyulását.

Korond

Hargita megye egyik legnagyobb települése, és így nevezik a patakot is, amelynek völgyében elhelyezkedik. Első írásos adata 1333-ból való. Középkori temploma 1533-ban épült, melyet a reformáció idején az untiáriusok elfoglaltak. Átalakított formában, késő gótikus részleteket megőrizve ma is áll. A mai római katolikus templom 1910-1911 között épült. Mivel a mezőgazdaság soha nem tudta eltartani a lakosságot, különböző mesterségek honosodtak meg, melyek közül a fazekasság a legrégibb, de itt maradt fenn a taplókészítés és a szénégetés mestersége is. Korond főutcája állandó jellegű kirakodóvásár, ahol nemcsak a helyi, hanem a környék mestereinek termékei is várják a vásárlókat. Kezdetben máz nélküli "veres" fazekakat készítettek, melyek jól bevált főzőedények voltak. A korondi fazekasságot többször is veszély fenyegette. Amikor például divatba jöttek a mázas cserépedények, a korondi fiatalokat elküldték Székelyudvarhelyre, hogy ott megtanulják az új mesterséget. A fazekasság kitűnően eltartja a lakosságot, innen napjainkban sem vándorolnak el az emberek.
lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum

loading ...

TOP 10 látnivaló Székelyföldön

"Az Isten az első napon megteremté Székelyföldet. Körülnézett és látván, hogy milyen szép és jó, kedvet kapott hozzá, és megteremtette mellé a világot is."