loading ...
FEDEZD FEL
Úticélok
FOGLALD LE
Szállást vagy programajánlatot keresel, de nem tudsz dönteni? Szeretnéd megtudni hol vannak még szabad szálláshelyek! Ne vesztegesd az idődet, fordulj hozzánk bizalommal!  
Kérj ajánlatot egyszerre több szállásadótól (max. 6)
Kérj kötetlen ajánlatot irodánktól
HU
ro hu en
   

  Az idő kereke

  NYÁRÁDMENTÉN

  Eremitu (Nyárádremete)

  GPS: 46.630991, 24.878003

  mutasd a térképen

  Tel.

  E-mail: valeanirajului.tdm@gmail.com

  üzenet küldése

  Település: Eremitu (Nyárádremete)

  Helyszín: Str. Călugăreni, Nr. 143 (Csűrszínház)

  Időpont: 2017 Május 27 - 2017 Május 27

  Program: Sz: 19:00 - 22:00

  Esemény szervezője: Jobbágytelki Hagyományörző Néptáncegyüttes

  Kapcsolattartó személy neve: Varró Huba

  Szervező e-mail címe: valeanirajului.tdm@gmail.com

  Az idő kereke

  Általános bemutató - Az idő kereke Eremitu (Nyárádremete)

  Jobbágytelke Erdélyben, a Nyárád mentén elhelyezkedő, hagyományaihoz, táncához több mint 100 éve ragaszkodó kicsi falu. Ezt a ragaszkodást viszi színpadra műsorában a hagyományőrző csoport is.

  A műsor egy szalmafonó kaláka, a hagyományos jobbágytelki céh zsánerképével indul. Fiatal jobbágytelkiek a nagy öregek bőrébe bújva (és a gyűjtéseken az egyes régi mestereken látható viseletekbe, vagy azokhoz nagyon hasonlókba) táncolnak. Balla Antal emléke előtt is tiszteleg a csapat, előadják az aratótáncot, annak a fél évszázadnak a koreográfiáját, ami Jobbágytelkét híressé és büszkévé is tette. Aztán a jelen képei: a táncosok a Nagyok táncát és sajátjukat tárják elénk lendületes, színes részletben. Zárásként mai táncházas, tánctáboros, „mai fiatalos” polgári ruhákban térnek vissza megint a színpadra, s örvénylik, libben, dobban a finálé, ez már nem a régi dicsőség, hanem maga a boldog jövő képe. És mint a kerék is önmagával találkozik, az előadást egy Bartók gyűjtötte népdal zárja, s a visszatérő hangulatban a szalmafonó céh látványa búcsúztat, és az elhalkuló fonográfhenger és rokkakattogás viszi tovább a gondolatokat, lelkeket.

   Képek, videók, díszlet- és jelmezterv: Varró Huba. 
  Szöveg: Bereczki Éva.

  Mesélő hangja: Kárp György.

  Asszisztens: Bugnár Zsolt.

  Együttesvezető: ifj. Orbán Kálmán.

  Rendező-koreográfus: Varró Huba.

  Tánckar: Bakó Brigitta, Balla Előd, Bereczki Edina Dorottya, Bereczki Hajnalka, Bereczki Tamás, Ferenczi Emőke, Ferenczi Mónika, Jánosi Hunor, Jánosi Szilárd, Keresztes Róbert, Mosoni Csongor, Orbán Csaba, ifj. Orbán Kálmán, Orbán Zsófia, Pargaru Vivien, Siklódi István Attila, Simó Krisztina, Simó Rita

    

   

  what's nearby
  Keresés a vonzáskörzetben
  • szálláshelyek
  • gasztronómia
  • szolgáltatások
  • látnivalók
  • események
  • programajánlatok
  • túraútvonalak
  lorem ipsum
  lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
  lorem ipsum

  loading ...

  Az idő kereke

  Jobbágytelke Erdélyben, a Nyárád mentén elhelyezkedő, hagyományaihoz, táncához több mint 100 éve ragaszkodó kicsi falu. Ezt a ragaszkodást viszi színpadra műsorában a hagyományőrző csoport is. A műsor egy szalmafonó kaláka, a hagyományos jobbágytelki céh zsánerképével indul. Fiatal jobbágytelkiek a nagy öregek bőrébe bújva (és a gyűjtéseken az egyes régi mestereken látható viseletekbe, vagy azokhoz nagyon hasonlókba) táncolnak. Balla Antal emléke előtt is tiszteleg a csapat, előadják az aratótáncot, annak a fél évszázadnak a koreográfiáját, ami Jobbágytelkét híressé és büszkévé is tette. Aztán a jelen képei: a táncosok a Nagyok táncát és sajátjukat tárják elénk lendületes, színes részletben. Zárásként mai táncházas, tánctáboros, „mai fiatalos” polgári ruhákban térnek vissza megint a színpadra, s örvénylik, libben, dobban a finálé, ez már nem a régi dicsőség, hanem maga a boldog jövő képe. És mint a kerék is önmagával találkozik, az előadást egy Bartók gyűjtötte népdal zárja, s a visszatérő hangulatban a szalmafonó céh látványa búcsúztat, és az elhalkuló fonográfhenger és rokkakattogás viszi tovább a gondolatokat, lelkeket.  Képek, videók, díszlet- és jelmezterv: Varró Huba. Szöveg: Bereczki Éva. Mesélő hangja: Kárp György. Asszisztens: Bugnár Zsolt. Együttesvezető: ifj. Orbán Kálmán. Rendező-koreográfus: Varró Huba. Tánckar: Bakó Brigitta, Balla Előd, Bereczki Edina Dorottya, Bereczki Hajnalka, Bereczki Tamás, Ferenczi Emőke, Ferenczi Mónika, Jánosi Hunor, Jánosi Szilárd, Keresztes Róbert, Mosoni Csongor, Orbán Csaba, ifj. Orbán Kálmán, Orbán Zsófia, Pargaru Vivien, Siklódi István Attila, Simó Krisztina, Simó Rita