loading ...
DESCOPERĂ
Destinaţii
REZERVĂ
Cauţi o ofertă de cazare sau program şi ai nevoie de ajutor? Vrei să afli unde mai sunt camere libere?
Nu mai pierde timpul, intră în legătură cu noi! Serviciul este gratuit şi fără obligaţii.
 
Cere oferte de la mai multe unităţi de cazare (max. 6)
Cere ofertă de la biroul nostru
RO
ro hu en
acum
azi
mâine
poimâine
  • ×
    activităţi
  • evenimente
  • ×
    Lei
    Euro
    USD
    HUF
 
TOP 10 atracţii naturale
VALEA NIRAJULUI

Bine de ştiut

 

Survolând Valea Nirajului, de la Munţii Gurghiu până la râul Mureş, din văzduh întrezărimcolinea căror pante din ce în ce mai dulci se domolescpână la urmă, stingându-se în câmpii. Pe aceste meleaguri, la distanţe aproape egale unele de celelalte, se ivesc sate, unele cocoţate pe dealuri, altele la margine de pădure, la poalele dealurilor sau la malul Nirajului şi a pâraielor.Nirajul este prea mic pentru a fi considerat râu, apa deseori se ascunde privirii sub vegetaţia abundentă a malului, având totuşi momente de capriciu, provocând potop.Pe alocuri, pădurile de fag sunt întrerupte brusc de livezi, iar în silvacare a trecut de mult de prima eitinereţe, viţa de vie se caţără pe trunchiul buştenilor, codrul neprihănit şi peisajul cultivat se întrepătrund, trădând urmele forţei creatoare sau, din contră, a neputinţei omului.

 

Aşa se întâmplă pretutindeni în Ardeal. Cunoştinţele ancestrale, talentul şi posibilităţile umane au fost cele ce au pus stavilă sălbăticiei, care se pripeşte necontenit să îşi reintre în drepturi, dă năvală, crapă pietrele şi pereţii, putrezeşte lemnul, macină drumurile. De a lungul secolelor, oamenii de pe aceste pământuri au trăit în acest milieu, din resursele locale existente. Un trai câteodată bun, alteori plin de privaţiuni, dar un trai continuu.Întotdeauna a fost cineva care a supravieţuit şi a recreat cele necesare traiului, a înţeles peisajul, natura şi a ştiut să transmită cunoştinţele necesare supravieţuirii. 

 

O asemenea microregiune este o lume complexă, la baza căreiase aflăun arsenal de cunoştinţe acumulate la nivel de comunitate, căci cunoştinţele şi capacităţile unui singur om sunt limitate, forţa un singur om nu este de ajuns pentru a dăinui, abia dacă ajunge pentru supravieţuire. Tot ceea ce ştiinţa defineşte ca şi cultură populară este de fapt suma acelor cunoştinţe care trebuie stăpânite de cei ce trăiesc în mediul rural, pentru ca să poată supravieţui pe termen lung, ca să aibă conştiinţa viitorului, ca să considere că merită să rămână pe meleagul natal. Trebuie cunoscute pământul, pădurea, apele, clima, trebuie conştiinţa cum că toate acestea au un sens şi o semnificaţie comune, ce depăşeşte dimensiunea umană, momentul şi locul prezent. 

Lacul cu arini

Lacul cu Arini se află la cumpăna văilor Nirajului Mic şi al Nirajului Mare, în spatele Dâmbului Cetăţii. Poate fi accesat cu uşurinţă din direcţia ambelor văi urmând semnalizările cu punct roşu. Arborii ce cresc din apă şi fauna extrem de variată din vecinătatea acestuia.

Cetatea Vityál

Ruină aflată pe vârful unei coline, la o altitudine de 800 metri, una din fortăreţele ancestrale ale secuimii din sud-estul Transilvaniei. Opiniile privind datarea cetăţii sunt divergente. Unii îi consideră ca fortăreaţă medievală (sec. 11-12) făcând parte din sistemul defensiv al Regatului Ungar. Potrivit altor specialişti, zidurile nu au fost ridicate în scopul apărării frontierei ci este vorba de o fortăreaţă secuiască de refugiu sau centrul unei moşii. Găurile din curtea cetăţii au fost săpate de căutătorii de comori.

Piatra likaskő

Grota de sub stâncă se află la cinci kilometri de sat, la o distanţă de mers de o oră şi jumătate, în valea Pârâului Cald. Potrivit legendelor locale, această gaură a servit de multe ori ca loc de refugiu şi ascunziş atât pentru populaţia locală cât şi pentru cei ce încercau să scape de mânia legii. Marcaj turistic: cruce albastră.

Laleaua pestriţă

Una dintre cea mai întinse pajişti din Transilvania unde înfloreşte laleaua pestriţă (Fritillaria meleagris), datorită modului tradiţional de cosit manual. Înspre sud de la sat există o suprafaţă de 40 de hectare unde an de an apar plante ocrotite: Iris siberian, fulgul de nea. Zona se bucură de protecţie locală.

Cel mai vechi copac viu din Transilvania

Capela de lemn Sfântul Ioan Botezătorul se află în cimitirul de deasupra satului, şi este considerată ca fiind o veritabilă capodopera a artei arhitecturale populare. Într-o sală din incinta capelei se găsesc expuse pietre funerare din piatră datând din secolele 18-19. Teiul care îşi are rădăcinile sub clădirea capelei este socotită ca fiind cel mai vechi copac viu din Transilvania.

Muntele Becheci

Timp de secole a fost ”muntele sfânt” al zonei. Ajungând pe culme (1080 m), nu doar corpul, dar şi sufletul se înalţă. Valorile acestui loc sunt vegetaţia şi fauna de o diversitate uimitoare, păduri de fag, stejar, pajişti unice în zonă. Nu din întâmplare este arie protejată Natura2000, cu valoare ecologică ridicată. Drumuri de acces: dinspre Călugăreni pe Drumul Maria şi dinspre Valea pe Drumul Sării.

Piramide?

În partea de sud-vest a satului Livezeni se văd dealuri interesante pe urma unor alunecări de teren, unde în anul 1662 Ali paşa şi-a instalat tabăra. Legendele dau explicaţie, de ce nu se construieşte nimic pe aceste culmi... Întrebaţi!

Piramide

0.0 km 1

Râul Niraj

Niraj (maghiară Nyárád, germană Niersch) este un râu afluent râului Mureş, în partea stângă acestuia. Vărsarea în Mureş se face în zona oraşului Ungheni. Nirajul izvoreşte din Munţii Gurghiului la o altitudine de 1239 metri. Lungimea râului este de 82 kilometri, iar suprafaţa bazinului hidrografic este de 651 kilometri patraţi. Afluenţii Nirajului sunt pâraiele: Nirajul Mic, Călugăreni, Maiad, Hodoşa, Vărgata, Tirirmia. Se formează la confluenţa dintre râul Nirajul Mic şi râul Nirajul Mare.
lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum

loading ...

TOP 3 atracţii naturale în Valea Nirajului

Survolând Valea Nirajului, de la Munţii Gurghiu până la râul Mureş, din văzduh întrezărimcolinea căror pante din ce în ce mai dulci se domolescpână la urmă, stingându-se în câmpii. Pe aceste meleaguri, la distanţe aproape egale unele de celelalte, se ivesc sate, unele cocoţate pe dealuri, altele la margine de pădure, la poalele dealurilor sau la malul Nirajului şi a pâraielor.Nirajul este prea mic pentru a fi considerat râu, apa deseori se ascunde privirii sub vegetaţia abundentă a malului, având totuşi momente de capriciu, provocând potop.Pe alocuri, pădurile de fag sunt întrerupte brusc de livezi, iar în silvacare a trecut de mult de prima eitinereţe, viţa de vie se caţără pe trunchiul buştenilor, codrul neprihănit şi peisajul cultivat se întrepătrund, trădând urmele forţei creatoare sau, din contră, a neputinţei omului.   Aşa se întâmplă pretutindeni în Ardeal. Cunoştinţele ancestrale, talentul şi posibilităţile umane au fost cele ce au pus stavilă sălbăticiei, care se pripeşte necontenit să îşi reintre în drepturi, dă năvală, crapă pietrele şi pereţii, putrezeşte lemnul, macină drumurile. De a lungul secolelor, oamenii de pe aceste pământuri au trăit în acest milieu, din resursele locale existente. Un trai câteodată bun, alteori plin de privaţiuni, dar un trai continuu.Întotdeauna a fost cineva care a supravieţuit şi a recreat cele necesare traiului, a înţeles peisajul, natura şi a ştiut să transmită cunoştinţele necesare supravieţuirii.    O asemenea microregiune este o lume complexă, la baza căreiase aflăun arsenal de cunoştinţe acumulate la nivel de comunitate, căci cunoştinţele şi capacităţile unui singur om sunt limitate, forţa un singur om nu este de ajuns pentru a dăinui, abia dacă ajunge pentru supravieţuire. Tot ceea ce ştiinţa defineşte ca şi cultură populară este de fapt suma acelor cunoştinţe care trebuie stăpânite de cei ce trăiesc în mediul rural, pentru ca să poată supravieţui pe termen lung, ca să aibă conştiinţa viitorului, ca să considere că merită să rămână pe meleagul natal. Trebuie cunoscute pământul, pădurea, apele, clima, trebuie conştiinţa cum că toate acestea au un sens şi o semnificaţie comune, ce depăşeşte dimensiunea umană, momentul şi locul prezent.