loading ...
DESCOPERĂ
Destinaţii
REZERVĂ
Cauţi o ofertă de cazare sau program şi ai nevoie de ajutor? Vrei să afli unde mai sunt camere libere?
Nu mai pierde timpul, intră în legătură cu noi! Serviciul este gratuit şi fără obligaţii.
 
Cere oferte de la mai multe unităţi de cazare (max. 6)
Cere ofertă de la biroul nostru
RO
ro hu en
acum
azi
mâine
poimâine
  • ×
    activităţi
  • evenimente
  • ×
    Lei
    Euro
    USD
    HUF

menu 226 menugroup

Servicii turistice

Timp liber, distracţie

Oferte turistice

Hodoşa
VALEA NIRAJULUI

Știai că?

Sate: Hodoşa, Isla, Ihod, Sâmbriaş

Populaţie: 1261 locuitori (2011)

GPS: 46° 38′, k. h. 24° 49′

Website: www.hodosa.ro

Despre - Hodoşa

Hodoşa se află în centrul triunghiului geografic marcat de oraşele Târgu-Mureş-Reghin-Sovata, la distanţă aproape egală (aproximativ 30 km) de localităţile amintite. Acest loc geografic, din mai multe privinţe defavorabil, a contribuit la devenirea satului în loc de târg, unde s-au putut întâlni de-a lungul secolelor, oameni veniţi de pe meleaguri diferite.

Locurile acestea sunt locuite din timpuri ce se pierd în negura mileniilor, fapt dovedit de descoperiri arheologice, ca toporul de piatră şlefuită, unelte şi podoabe din epoca bronzului, conducte de apă din argilă arsă din epoca romană, piatra sculptată cu inscripţie latină care şi-a primit locul în lapidariul Muzeului Judeţean Mureş. Localitatea Hodoşa este amintită prima dată în Registrul dijmei papale din Oradea, în anul 1332.

La apogeul reformei religioase toţi catolicii rămaşi între Târgu-Mureş şi Sovata aparţineau bisericii din Hodoşa, râmânând singura comunitate catolică în acest teritoriu.

Probabil aşezarea geografică centrală, fidelitatea la religia catolică, poate tradiţia deja stabilită au făcut ca la data de 19 decembrie 1838 împăratul Ferdinand I să elibereze Diploma către composesoratul din Hodoşa (Comunitatis Possessionis Hodoşa) despre dreptul de a ţine târg.

În ceea ce priveşte valorile locale, satul Hodoşa se poate mândri cu o biserică datând din secolul 14, şi evenimente ca târgul de animale sau expoziţia naţională de cabaline. Faima lui Sâmbriaş se datorează grupului său de dansuri tradiţionale, artizanilor care confecţionează pălării şi obiecte din pai, producţiei de pălincă de prune tradiţională şi Festivalului de muzică şi dansuri populare organizat anual. Satul încă mai are o moştenire bogată de arhitectură tradiţională ţărănească, având peste 100 de case străvechi, ţărăneşti.

Satul Ihod este renumit pentru livadă şi producţie de cireşi, dar reprezintă o atracţie şi graţie cadrului natural excepţional şi un număr mare de case tradiţionale ţărăneşti.

Isla apare în registrul anului 1567 cu numele actual ca localitate ce are 14 “porţi”. Denumirea satului provine de la o familie cu numele de Iszla. Odinioară vinul obţinut din podgoriile numite Hamarcsa se bucura de o faimă deosebită.

Cazări - Hodoşa

Gastronomie - Hodoşa

Servicii - Hodoşa

Atracţii - Hodoşa

lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum

loading ...

Hodoşa

Graţie poziţiei geografice, Hodoşa a fost şi este un loc de întâlnire a oamenilor din satele din regiune. Târgul de animale are o tradiţie multiseculară şi atrage lunar sute de oameni. Tărâm al tradiţiilor populare, localitatea Sâmbriaş găzduieşte anual Tabăra Internaţională de Dansuri Populare. Nu rataţi o vizită la meşterii artizani care confecţionează pălării şi alte obiecte din pai!