loading ...
FEDEZD FEL
Úticélok
FOGLALD LE
Szállást vagy programajánlatot keresel, de nem tudsz dönteni? Szeretnéd megtudni hol vannak még szabad szálláshelyek! Ne vesztegesd az idődet, fordulj hozzánk bizalommal!  
Kérj ajánlatot egyszerre több szállásadótól (max. 6)
Kérj kötetlen ajánlatot irodánktól
HU
ro hu en
jelenleg
ma
holnap
holnapután
 • ×
  programajánlat
 • esemény
 • ×
  Lei
  Euro
  USD
  HUF

Nyárádmentére látogatott a Magyar Turizmus Zrt. küldöttsége

Vissza a hírekhez

Az anyaországi szakemberek Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa által szervezett bor témájú kerekasztal-megbeszélésre érkeztek Marosvásárhelyre, ahol áttekintették a magyar borok erdélyi és székelyföldi népszerűsítésének lehetőségeit. Szováta felé utazva kitérőt tettek a Nyárádmentére, ennek keretében találkoztak Nyárádremetén a kistérség turizmusban (is) érdekelt szakembereivel, polgármestereivel. A helyi turisztikai információs központban a Magyar Turizmus Zrt.-t Lipcsey György agrármarketing vezérigazgató-helyettes és Fanici Mihály stratégiai igazgató képviselte, de elkísérte őket Zsigmond Barna Pál főkonzul, Flender Gyöngyi és Farkas Balázs konzulok is.

A Nyárádmentét Antal Zoltán mutatta be a vendégeknek, kitérve arra, hogy az „elfelejtett térség” az utóbbi években milyen pénzügyi és jogi eszközökhöz jutott, és a következő periódusban már az értékmegőrzésre is figyelni tud, a vidéket önálló turisztikai célpontként próbálja értékesíteni, ezáltal kulturális és természeti örökségét is. Nagy kihívás, hogy olyan turisztikai csomagokat alkossanak, hogy a táj és annak embere megmaradjon.A magyarországi szakemberek szerint is úgy kell turizmust építeni, hogy a helyi ember mentalitása ne változzon meg, és a turista se „telepedjen ránk”, azaz nem szabad túl intenzíven, „iparszerűen” vendégeket ellátni, mert az kiszorítja a helyi embert, a települést és az értékeket. Életünket nem építhetjük kizárólag a turizmusra, egy egész társadalmi és gazdasági helyzetre kell figyelni. Idejében fel kell készülni, hogy a későbbi negatív következményeket kiszűrjük, le kell védeni azokat az értékeket, amelyek elvesztéséért aggódunk, mondták a vendégek. Az anyaországiak egy helyi kódex kidolgozását is javasolták: ez egy olyan tér- és értékhasználati szabályzat, amelyet a helyi közösség alkot meg, amely vétójogot biztosít számukra bizonyos kérdésekben, ugyanakkor felelősséget is önmagukkal szemben.
A megbeszélésen szó esett a nyárádmentieknek a nemzetközi turisztikai vásárokon, kiállításokon való részvételéről, a magyarországi Tourinform-hálózatokba való bekapcsolódás lehetőségeiről, az autentikus nyárádmenti építészet megőrzéséről, míg a főkonzul a felelős személyek kommunikációs lehetőségeire hívta fel a figyelmet.
A találkozó után Lipcsey György portálunknak elmondta: a közös gondolatok megosztásából egy jövőbeni közös munka is fakadhat. Szerinte a Nyárádmente jövőjét turisztikai térségként szilárd alapra helyezték az itteni szakemberek, és elindult egy olyan együttműködésen alapuló térségfejlesztés, amelynek egyik eleme a turizmus lehet. Nemcsak pontszerű, hanem egymásra épülő fejlesztésekben gondolkodnak a helyiek, és átgondolt fejlesztési elképzeléseikben a külső kapcsolódási pontok is megvannak.

lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum

loading ...

Nyárádmentére látogatott a Magyar Turizmus Zrt. küldöttsége

Az anyaországi szakemberek Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa által szervezett bor témájú kerekasztal-megbeszélésre érkeztek Marosvásárhelyre, ahol áttekintették a magyar borok erdélyi és székelyföldi népszerűsítésének lehetőségeit. Szováta felé utazva kitérőt tettek a Nyárádmentére, ennek keretében találkoztak Nyárádremetén a kistérség turizmusban (is) érdekelt szakembereivel, polgármestereivel. A helyi turisztikai információs központban a Magyar Turizmus Zrt.-t Lipcsey György agrármarketing vezérigazgató-helyettes és Fanici Mihály stratégiai igazgató képviselte, de elkísérte őket Zsigmond Barna Pál főkonzul, Flender Gyöngyi és Farkas Balázs konzulok is. A Nyárádmentét Antal Zoltán mutatta be a vendégeknek, kitérve arra, hogy az „elfelejtett térség” az utóbbi években milyen pénzügyi és jogi eszközökhöz jutott, és a következő periódusban már az értékmegőrzésre is figyelni tud, a vidéket önálló turisztikai célpontként próbálja értékesíteni, ezáltal kulturális és természeti örökségét is. Nagy kihívás, hogy olyan turisztikai csomagokat alkossanak, hogy a táj és annak embere megmaradjon.A magyarországi szakemberek szerint is úgy kell turizmust építeni, hogy a helyi ember mentalitása ne változzon meg, és a turista se „telepedjen ránk”, azaz nem szabad túl intenzíven, „iparszerűen” vendégeket ellátni, mert az kiszorítja a helyi embert, a települést és az értékeket. Életünket nem építhetjük kizárólag a turizmusra, egy egész társadalmi és gazdasági helyzetre kell figyelni. Idejében fel kell készülni, hogy a későbbi negatív következményeket kiszűrjük, le kell védeni azokat az értékeket, amelyek elvesztéséért aggódunk, mondták a vendégek. Az anyaországiak egy helyi kódex kidolgozását is javasolták: ez egy olyan tér- és értékhasználati szabályzat, amelyet a helyi közösség alkot meg, amely vétójogot biztosít számukra bizonyos kérdésekben, ugyanakkor felelősséget is önmagukkal szemben.A megbeszélésen szó esett a nyárádmentieknek a nemzetközi turisztikai vásárokon, kiállításokon való részvételéről, a magyarországi Tourinform-hálózatokba való bekapcsolódás lehetőségeiről, az autentikus nyárádmenti építészet megőrzéséről, míg a főkonzul a felelős személyek kommunikációs lehetőségeire hívta fel a figyelmet.A találkozó után Lipcsey György portálunknak elmondta: a közös gondolatok megosztásából egy jövőbeni közös munka is fakadhat. Szerinte a Nyárádmente jövőjét turisztikai térségként szilárd alapra helyezték az itteni szakemberek, és elindult egy olyan együttműködésen alapuló térségfejlesztés, amelynek egyik eleme a turizmus lehet. Nemcsak pontszerű, hanem egymásra épülő fejlesztésekben gondolkodnak a helyiek, és átgondolt fejlesztési elképzeléseikben a külső kapcsolódási pontok is megvannak.