loading ...
FEDEZD FEL
Úticélok
FOGLALD LE
Szállást vagy programajánlatot keresel, de nem tudsz dönteni? Szeretnéd megtudni hol vannak még szabad szálláshelyek! Ne vesztegesd az idődet, fordulj hozzánk bizalommal!  
Kérj ajánlatot egyszerre több szállásadótól (max. 6)
Kérj kötetlen ajánlatot irodánktól
HU
ro hu en
jelenleg
ma
holnap
holnapután
 • ×
  programajánlat
 • esemény
 • ×
  Lei
  Euro
  USD
  HUF

Kockásliliomban gyönyörködhetnek a Nyárád mentére látogatók

Vissza a hírekhez

Idén korábban virágzik a Deményháza és Búzaháza közötti szakaszon a mocsári kockásliliom. A mintegy 25 hektáros területen szép számban lehet megcsodálni az érdekes növényt mely Romániában a veszélyeztetett növények listáján szerepel, előfordulási helyeként leginkább beszterce megyét emlegetik. 2016-ban az év vadvirága Magyarországon, ahol védett és eszmei értéke 50.000 forintra rúg, de 1993-ban is megkapta már ezt a címet Németországban. Köznyelvben kockás tulipánnak is nevezett növény Európa szinten megtalálható, észak felé egészen Norvégiáig, kelet irányába pedig a Kaukázus hegyláncáig terjedt el, viszont számos helyen a kihalás veszélye fenyegeti, a rétgazdálkodás változása,  illetve a vizenyős helyek lecsapolása miatt.


„A Naura 2000-es területbe beletartozik ez a kockás liliom, de mint védett faj sajnos nem szerepel a Natura 2000-es listán, tehát mint gondnokság  nem tudunk figyelmet szentelni erre a fajra. Tudatában vagyunk, hogy egy értékes faj illetve élőhely, ugyanis a mocsári nőszirom, nárcisz és más értékes növényfajok is találhatóak ott. Megpróbálunk kiemelt figyelmet fordítani ennek a területnek a megmaradására, ami abban áll, hogy megmaradjon a vizenyős terület, ne csapódjanak le ezek a pangóvizek, hogy ne szántsák fel” - magyarázta Kovrig Zoltán, a Nyárád- és Küküllőmente Natura 2000 gondnokság igazgatója. Sajnos néhány parcellát már beszántottak, itt pedig már ki is vesztek a  különleges növényfajok. Azt is megtudtuk, hogy a legeltetés szabályozásának elérése is fontos lenne, ami azt jelenti, hogy bizonyos időszakokban ne lehessen legelő állatokat vinni a területre. Ugyancsak fontos növényvédelem szempontjából, hogy ne égessék fel ezeket például a területeket tarló égetés során, ami eléggé népszerű a helyiek körében.Ezen konkrét tervek betartasásához szükség lesz majd úgy az önkormányzatok segítségére, mint önkéntesek, civil szervezetek bevonására, mondta a gondnokság igazgatója. 


„Tervezzük egy tanösvény kialakítását. Azt szeretnék ha ez a hely még jobban kihasználódna, bekerülne a turizmusi körforgalomba is, hiszen csodálatos látvány ilyenkor az egész rét és meg kellene tartani legalább ezen a szinten, ezért is próbálunk cselekedni a közeljövőben” – mesélte Kovrig Zoltán.

lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum

loading ...

Kockásliliomban gyönyörködhetnek a Nyárád mentére látogatók

Idén korábban virágzik a Deményháza és Búzaháza közötti szakaszon a mocsári kockásliliom. A mintegy 25 hektáros területen szép számban lehet megcsodálni az érdekes növényt mely Romániában a veszélyeztetett növények listáján szerepel, előfordulási helyeként leginkább beszterce megyét emlegetik. 2016-ban az év vadvirága Magyarországon, ahol védett és eszmei értéke 50.000 forintra rúg, de 1993-ban is megkapta már ezt a címet Németországban. Köznyelvben kockás tulipánnak is nevezett növény Európa szinten megtalálható, észak felé egészen Norvégiáig, kelet irányába pedig a Kaukázus hegyláncáig terjedt el, viszont számos helyen a kihalás veszélye fenyegeti, a rétgazdálkodás változása,  illetve a vizenyős helyek lecsapolása miatt. „A Naura 2000-es területbe beletartozik ez a kockás liliom, de mint védett faj sajnos nem szerepel a Natura 2000-es listán, tehát mint gondnokság  nem tudunk figyelmet szentelni erre a fajra. Tudatában vagyunk, hogy egy értékes faj illetve élőhely, ugyanis a mocsári nőszirom, nárcisz és más értékes növényfajok is találhatóak ott. Megpróbálunk kiemelt figyelmet fordítani ennek a területnek a megmaradására, ami abban áll, hogy megmaradjon a vizenyős terület, ne csapódjanak le ezek a pangóvizek, hogy ne szántsák fel” - magyarázta Kovrig Zoltán, a Nyárád- és Küküllőmente Natura 2000 gondnokság igazgatója. Sajnos néhány parcellát már beszántottak, itt pedig már ki is vesztek a  különleges növényfajok. Azt is megtudtuk, hogy a legeltetés szabályozásának elérése is fontos lenne, ami azt jelenti, hogy bizonyos időszakokban ne lehessen legelő állatokat vinni a területre. Ugyancsak fontos növényvédelem szempontjából, hogy ne égessék fel ezeket például a területeket tarló égetés során, ami eléggé népszerű a helyiek körében.Ezen konkrét tervek betartasásához szükség lesz majd úgy az önkormányzatok segítségére, mint önkéntesek, civil szervezetek bevonására, mondta a gondnokság igazgatója.  „Tervezzük egy tanösvény kialakítását. Azt szeretnék ha ez a hely még jobban kihasználódna, bekerülne a turizmusi körforgalomba is, hiszen csodálatos látvány ilyenkor az egész rét és meg kellene tartani legalább ezen a szinten, ezért is próbálunk cselekedni a közeljövőben” – mesélte Kovrig Zoltán.